Leonardo da Vinci, Firence

projekt šolstva

Z veliko skrbjo za kulturo na Slovenskem, za našo dediščino in da naši mladini pokažemo kdo so ljudje, ki so človeštvu dali to, da imamo lahko danes tehnologijo, ki jo poznamo.

Zato imamo v sklopu ponudbe dogodkov na gadu Fala nepozabno doživetje tudi za osnovnošolce, dijake in študente:

Spodbujali bomo timsko delo, tekmovalno vzdušje in pri tem prehodili čarobno pot življenja Genija Leonarda da Vincija._MG_1396-29-29  • 9:00 Prihod na grad, dobrodošlica in voden ogled gradu.
  • 10:00 Nekaj besed o Da Vinciju, o njegovem življenju in razlaga oziroma analiza nekaterih njegovih najbolj znanih del (Mona Lisa, Zadnja večerja, Oznanjenje, …). Praktičen preizkus obrnjenega pisanja, prikaz in sestavljanje modelčkov samonosilnega mostu in za najmlajše risanje izmišljene živali.
  • 12:00 Kosilo – učenci si sami pripravijo srednjeveško kosilo v kotlu, zakurijo ogenj in pripravijo sestavine, vse seveda pod budnim očesom poklicnega kuharja.
  • 13:00 Razporeditev v skupine po cca 10-12 učencev in pričetek tekmovanja: povedo se jim pregovori v katerih so skriti indici kje bodo v gradu našli skrito Da Vincijevo šifro, zemljevid kateri jim bo pomagal priti do vseh Leonardovih skrivnosti – srečali se bodo s potoki, katere bodo morali prečkati tako, da si zgradijo most, z lesenimi loki premagati »pošast«, biti kos miselnim in praktičnim igram, sestaviti iz opeke svoje nepremagljivo obzidje in kot zadnji izziv se preobleči v like kot na sliki Zadnja večerja, pripraviti mizo z vsem pripadajočim ter se postaviti v pozah teh likov in pozirati za spominsko sliko.
  • 15:00 Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj.